HTML

EP blog

Ezt a blogot, a Budai Fiatalok Egyesülete indította. Úgy láttuk, hogy az emberek többsége ma Magyarországon, elég kevés információval rendelkezik az Európai Unióval, Hazánk uniós tagságával és a közelgő európai választásokkal kapcsolatban.

Friss topikok

Választások Magyarországon

2009.02.11. 10:56 sbm (törölt)

Az első magyar EP-választást 2004. június 13-án tartották. A választás egyfordulós listás szavazás, melyre ötévente kerül sor, és csak pártok indulhatnak rajta. Az egész ország egyetlen választókerület. Listát az a párt állíthat, amelyik 20 000 érvényes ajánlószelvényt összegyűjt. 2004-ben 24 mandátumot osztottak ki a legalább 5%-ot elért listák között a leadott szavazatok arányában, de a nizzai szerződésnek megfelelően idén a 24 helyett már csak 22 mandátumért folyik a küzdelem.

 

A választáson részt vehet minden EU-tagállam Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkező állampolgára, amennyiben előre jelzi a szándékát. Ő ekkor a magyar pártokra szavazhat. Magyar állampolgárok hasonló módon vehetnek részt más országok EP-választásán, vagyis akkor a másik EU-ország pártjaira szavazhatnak.

 

2009. június 7-én kerül sor a második európai parlamenti választásra Magyarországon.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eparlament.blog.hu/api/trackback/id/tr38936481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása